Op bovenstaande kaart ziet u het overzicht van het toekomstbeeld. Dit toekomstbeeld geeft de richting aan voor verdere uitwerking. Om een goed gesprek te kunnen voeren over dit toekomstbeeld ziet u hieronder 7 vensters waarachter steeds een onderwerp of deelgebied binnen het toekomstbeeld wordt gepresenteerd. We hopen dat u per onderwerp wilt reageren.

TOEKOMSTBEELD

ARCHIEF - KANSEN VOOR NIEUWE PARELS

Let op! U bekijkt nu een archief pagina.

Er zijn allerlei kleine kansen om de ruimtelijke kwaliteit van het centrum te verbeteren. We zijn nieuwsgierig wat u voor ideeën hebt.

 • Wij denken dat het toepassen van eigen kleuren in luiken en schilderwerk samenhang kan geven aan het centrum;
 • De Beatrixboom kan een geweldige zitplek worden;
 • Het kapelletje kan hersteld worden of op een eigentijdse manier naar verwezen worden;
 • Sommige panden kunnen door kleine aanpassingen hun oude schoonheid weer tonen (denk aan zandstralen, of minder prominent maken van reclame);
 • Stel je voor dat alle panden in het centrum dezelfde bloembakken aan de gevel hebben;
 • Of hanging baskets aan de lantaarnpalen;
 • Welke panden zouden we willen aanlichten?

Wat ziet u zelf voor kansen? Wat vindt u van de genoemde kansen ?

 

|

Commentaar

 • De Beatrixboom en het pleintje zouden als het ware in een groen plein dienen te liggen. Het wordt nu te vaak gebruikt als parkeerplek. Het Rochuskapelletje is gesloopt eind jaren 50, begin 60. De contouren van het kapelletje zijn later (25-30 jaar) geleden opgebouwd. Het is geen restant van het kapelletje. De "Rochus" staat nu in een oude deuropening. Mag zo blijven. Een mooi groen plein met omschrijving van de twee " parels" met enige sfeerverlichting zou het aanzien al behoorlijk ten goede kunnen komen.
  18-8-2017 11:20:15 Reageer
 • Bedenk eerst een 'verhaal voor Helden'. Inwoners moeten zich kunnen identificeren met dit verhaal. Meijel heeft dit uitstekend gedaan, hier moet je een voorbeeld aan nemen. Ze profileren zich echt met een eigen identiteit. Pas als je dit uitgewerkt hebt kun je over bovenstaande zaken een beslissing nemen. Je moet het namelijk afstemmen op jouw 'verhaal' en 'identiteit' als dorp.
  7-6-2017 19:57:30 Reageer
  • @gerbert smulders: Beste Gerbert. Fijn om te horen dat je hier graag dieper op in wilt gaan. Ik heb er een tijdje over nagedacht en vind het moeilijk om voor Helden tot een verhaal of tot gemeenschappelijkheden te komen. Het is natuurlijk wel een compleet ander soort dorp dan Meijel of Kessel. Het unieke aan Helden is eigenlijk altijd geweest dat er 2 enorme discotheken waren, maar dat vormt tegenwoordig eigenlijk ook de identiteit van het dorp niet meer. Waar ik wel aan moet denken is de volgende zaken: - De kleur blauw (erg herkenbaar en algemeen bekend dat het de kleur van Helden is) - St. Lambertus --> de (geschiedenis van) de kerk heeft een centrale rol voor het dorp, hoewel de functie veranderd is - Voor de rest vind ik de sterkste punten van het dorp de statige panden aan het Mariaplein. Die stralen zoveel uit dat ik persoonlijk graag zou zien dat die meer in de voorgrond komen. Het liefste zou ik die panden toegankelijk zien voor burgers, in de vorm van horeca, detailhandel of een maatschappelijke bestemming. - De Heldense Bossen is iets dat Helden voor veel buitenstaanders definieert - Het is een dorp met veel agrarische ondernemers. Als ik dit optel zie ik zelf nog een aantal losstaande zaken. Ik vind het moeilijk om tot één verhaal te komen dat je zou kunnen vertellen aan bezoekers. Mijn idee zou zijn om streekmuseum 't Land van Peel en Maas te betrekken in een creatieve sessie.
   14-6-2017 19:16:56 Reageer
  • @Jan Peeters: Beste Jan, dank voor je reactie. Dit is precies waar we naar op zoek zijn. Heb jij een goed idee voor "het verhaal" van Helden. ? Wat is jullie identiteit en hoe wil je die zichtbaar maken ?
   13-6-2017 13:46:39 Reageer

Geef commentaar